środa, 15 kwietnia 2009

Pietruszkowe Pesto

Chcialabym napisac jakas piekna historje do tego przepisu, bylby to ladny poczatek bloga. niestety takiej opowiesci nie mam, najzwyczajniej w swiecie uwielbiam pietruszke i waeiacje na jej temat.


Skladniki:
1 peczek pietruszki
200g sera zoltego ( ja dodaje Edam)
2 srednie zabki czosnku
3/4 szklanki oliwy
sol
pieprz


Pietruszke drobno szatkujemy i wrzucamy do miksera ( do wykonania mozna tez smialo uzyc blendera). Dodajemy czosnek oraz starty ser. Wszystko razem miksujemy dodajac stopniowo oliwe. Na koniec doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

Oto cala filozofia. Przepis banalnie prosty i jednoczesnie pyszny. Takie pietruszkowe pesto swietnie komponuje sie z roznego typu pieczeniami i slatakami. Mi jednak najbardziej smakuje z ziemniaczkami pieczonymi w munudrkach lub tez najzwyklejsza grzanka.

1 komentarz:

  1. Witam! Pietruszkowe pesto jest bardzo dobre i takie swojskie, prawda? :)
    JA robiłam jeszcze pesto z lisci rzodkiewki - polecam! Tyle, ze rzodkiew musi być sprawdzona, najlepiej własna.

    POzdrowienia sle :)

    OdpowiedzUsuń